אינטראלאסיק - Intralase
בשנת 1999 חברת IntraLase מקליפורניה שבארה”ב פיתחה את הלייזר גל הקדמי הראשון המיועד ליצור את שכבת קרום הקרנית בניתוח הסרת משקפיים בלייזר. למרות שהלייזר קיבל כבר תו תקן, העדיפה החברה להמשיך ולפתח את המוצר ולא לשווקו למסחר.
בשנת 2001 קיבלה החברה תו תקן (אישור של ה- FDA) לגירסה של לייזר מהיר ומתקדם יותר אותו החלו לשווק בשנת 2002 בשם אול לייזר לאסיק.
מאז כניסתה לשוק של IntraLase, אול לייזר לאסיק וטכנולוגיית אינטראלאסיק הפכו למפורסמים בכל העולם וגם כונו במספר שמות בהם IntraLase לאסיק Intra לאסיק ו- I-LASIK וגם בשם לאסיק ללא להב. בהמשך תוכלו לקרוא על השלבים בניתוח (יצירת הקרום ולאחר מכן אופן התיקון של הקרנית בלייזר), יתרונות וחסרונות של ההליך, מועמדים מתאים, סיכונים וסיבוכים וגם תופעות לוואי שנגרמות מהניתוח.
השלבים בניתוח אינטראלאסיק
שלב א’ יצירת שכבת קרום הקרנית - יוצרים שכבת קרום דקה ברקמת הקרנית לפני פעולת הלייזר בעין. לאחר שזו נוצרת היא מוסתת הצידה ומוחזרת רק לאחר השלמת הטיפול בלייזר. מזליפים טיפות עיניים מאלחשות על העין למניעת רגישות וכאבים בקרנית, מרכיבים את מכשיר לייזר פמטו-סקונדה IntraLase על העין יחד עם מכשיר שאיבה מיוחד כדי לייצר את שכבת קרום הקרנית. שכבת קרום הקרנית (חלון) נשארת קשורה לקרנית בעזרת חלק קטן שלא נחתך ומשמש כ”ציר” המוסת הצידה וחושף את הקרנית לתיקון בעזרת סוג אחר של לייזר בשם אקסימר לייזר.
שלב ב’ תיקון הלייזר - כאשר שכבת הקרנית נחשפת, מנתח הלאסיק יקרב את האקסימר לייזר קרוב לעין ויתחיל את הליך התיקון. האקסימר לייזר משגר פולסים אולטרא סגוליים (UV) עוצמתיים אל תוך הקרנית (הפולסים מתוכנתים ומוזנים מראש למחשב). קרן הלייזר מאדה את רקמת הקרנית המתקנת את הראייה ומאפשרת מיקוד של אור יותר בהיר ומדויק. משך הטיפול באקסימר לייזר לוקח כדקה ובסיומו המנתח יחזיר את שכבת הקרום למקומה ובזהירות ילחץ אותה באזור על הקרנית ושכבת הקרום (חלון) תתאחה עם בסיס הקרנית במהירות וללא תפרים.
אינטראלאסיק יתרונות
השימוש בטכנולוגיה מתקדמת של לייזר במקום במכשיר מכני חד ליצירת שכבת קרום הקרנית מקל במידה רבה על החרדה של אנשים רבים מפני הניתוח בשיטות הקונבנציונאליות והוותיקות. מחקר שבוצע בשנים האחרונות הראה כי 81% מהמועמדים לניתוח בלייזר לאסיק בחרו אינטראלאסיק על פני לאסיק קונבנציונאלי בו יצירת שכבת הקרום מבוצעת ע״י להבים. יתרונות נוספים של אינטראלאסיק הם:
- מספר גבוהה יותר של מטופלים משיגים ראייה של 6:6 וחדות ראייה משופרת.
- מנתחי עיניים יכולים ליצור את שכבת הקרום בקרנית בצורה מבוקרת ומדויקת יותר בעזרת אינטראלאסיק.
- שכבת קרום הקרנית הנוצרת בעזרת אינטראלאסיק מתאחה במהירות רבה יותר מאשר עם שימוש במיקרו-קרטום.
מועמדים מתאימים לניתוח הסרת משקפיים אינטראלאסיק
ניתוחי עיניים בלייזר אינטראלאסיק בדומה ללאסיק קונבנציונאלי מתאים למועמדים מעל גיל 18 בעלי עיניים בריאות וראייה יציבה עם ציפיות ריאליות מהניתוח המודעים היטב לסיכונים ולסיכויי ההצלחה של ההליך.
אינטרלאסיק מתאים לאנשים הסובלים מקוצר ראייה, ראייה למרחק ואסטיגמציה. בגלל שטכנולוגיית אינטראלאסיק יכולה לייצר שכבת קרום דקה בניגוד לשימוש בלהב המיקרו-קראטום כל מי שיש לו שכבת קרום דקה שאיננה מתאימה לשיטה הקונבנציונאלית לאסיק יכול להתאים לניתוח אינטראלאסיק.
סיכונים סיבוכים ותופעות לוואי
למרות שאין נתונים רשמיים על סיבוכים לאחר ניתוח אינטרלאסיק, מחקרים פנימיים מצביעים על פחות מאחוז אחד בלבד של מטופלי הסרת משקפיים בלייזר אינטרלאסיק הסובלים מבעיות ראייה “רציניות” לאחר הניתוח. שיטת האינטרלאסיק מפחיתה בהרבה את הסיכונים והסיבוכים בקרנית ולכן היא נחשבת בטוחה יותר מהלאסיק הקונבנציונאלי.
להלן תופעות לוואי וסיבוכים אשר דווחו לאחר הסרת משקפיים בלייזר אינטרלאסיק:
- דלקות.
- עיניים יבשות.
- ראייה מטושטשת.
- תנודות בראייה.
- הבזקים והילה מסביב למקור אור.
- תיקון יתר או תיקון לא מושלם וירידה באיכות הראייה.
רוב הסיבוכים הם זמניים ונעלמים לאחר מספר ימים, סיבוכים מתמשכים וקבועים ניתנים לטיפול בניתוח מתקן.