פמטו סקונדה לייזר
פמטו סקונדה לייזר הוא מכשור מיוחד איתו משתמשים בעיקר לניתוח עיניים בלייזר הגם שהוא מתאים לטיפולים רפואיים טכניים אחרים. המשמעות של המונח ״פמטו סקונדה״ הוא למעשה יחידת זמן שמודדת את אורך הפולס, פמטו אחד הוא מיליונית של ביליון שנייה או מיליונית של נאנו-שנייה.
בעזרת פמטו-סקונדה לייזר יוצרים בניתוח להסרת משקפיים קרום קרנית (חלון). הפמטו-סקונדה לייזר מכוון פולס דק ומהיר של אור אינפרה אדום במדויק לתוך עומק הקרנית. העומק נקבע ע״י המנתח ומוזן במחשב שמפעיל את מכשיר הלייזר.
הפולסים של קרני האור מפרידים את רקמות הקרנית לרמה מולקולארית ע״י תהליך המכונה Photo disruption (פיצול תמונה) שיוצר בועות מיקרוסקופיות של דו תחמוצת הפחמן ומים בנקודת המפגש, הלייזר מזיז את החומר קדימה ואחורה לאורך העין ויוצר שכבת בועות אחידה בחלק שבין מה שנוצר לחלק האחורי של שכבת קרום הקרנית ותשתיות רקמת הקרנית הנקרא Stormal bed.
מהירות העבודה של הלייזר
המהירות שהלייזר פמטו סקונדה יוצר את קרום הקרנית, תלוי בקצב התדירות של הלייזר. התדירות של שליחת הפולסים נמדדת בהרץ (HZ), שבדרך כלל מגדיר כמה פעמים בשנייה מופיע כל מחזור. הפמטו-סקונדה של הלאסיק לייזר החדש הוא בעל קצב מחזור של 150 קילו-הרץ ויותר שפירושו 150,000 פולסים של לייזר בשנייה.
כאשר שכבת הקרום של הקרנית נוצרת בעזרת הפמטו סקונדה, המנתח בצורה ידנית ירים ויקפל לאחור את קרום הקרנית שנאחזת ע״י “ציר” של עצמה באזור צר היכן שהרקמות הושארו שלמות ועם אחיזה בעין. משתמשים בסוג אחר של לייזר הנקרא אקסימר לייזר ל״תיקון העין״.
הפמטו-סקונדה לייזר הראשונים, עבדו בקצב מחזורי של 15KHZ עד 30KHZ ולכן היה דרוש זמן רב יותר עד ליצירת הקרנית (הרבה יותר למשל מאשר למיקרו-קראטום שעושה את העבודה תוך 90 שניות). כיום, לייזר מודרני FS, יכול ליצר את שכבת קרום הקרנית בפחות מ- 30 שניות.
פמטו סקונדה לייזר ללא להבים כירורגים
שיטת פמטו סקונדה לייזר המיועדת להסרת משקפיים מכונה גם All Laser LASIK ובעברית אול לייזר לאסיק שהוא שלב מתקדם של ניתוח הלאסיק המשלב שתי מערכות לייזר שונות, הראשונה, פמטו – סקונדה שיוצר בראשית הניתוח את קרום הקרנית (חלון), והשניה, האקסימר לייזר שמייצר מחדש רקמות קרנית בסיסיות לשיפור הראייה.
בניתוח לאסיק רגיל להסרת משקפיים, קרום הקרנית מיוצר בעזרת מכשיר עם להב המכונה מיקרו- קראטום. בשיטת אול לייזר לאסיק, אין צורך בניתוח עם להבים ומכאן שהסיכונים והסיבוכים שנובעים עקב יצירת הקרנית פוחתים באופן משמעותי, בנוסף, חשוב לציין כי דיוק העבודה והשליטה שיש למנתח העיניים בהליך גבוה משמעותית מאשר בשיטות אחרות.
יתרונות שיטת אול לייזר לאסיק
הפמטו סקונדה לייזר מאפשר דיוק ושליטה רבה יותר מאשר המיקרו קראטום בעל הלהבים הכירורגים בזמן ייצור שכבת קרום הקרנית ולכן הסיכונים לקרום הקרנית עצמו במשך ניתוח הלאסיק פוחתים משמעותית אם בכלל.
גם כאשר מבצעים הסרת משקפיים בלייזר עם להבים כירורגים בשיטת מיקרו קראטום אין סיבוכים תכופים בקרום הקרנית אולם עדיין עלולות להופיע תופעות לוואי כגון קרום חלקי (כתוצאה מבעיות מכאניות של המיקרו-קראטום בזמן הניתוח), קרום עם “חורי כפתור” (כאשר הקרום דק מידי ובמרכזו חור) וקרום “ללא כיסוי” (ללא הציר שמוצמד לעין). כל תופעות הלוואי בשכבת הקרום שתוארו לעיל אינן מופיעות כאשר עוברים את ההליך בשיטת אול לייזר לאסיק.
השיטה המועדפת על מנתחי עיניים
למרות תופעות הלוואי שתוארו, רופאי עיניים רבים מעדיפים לנתח בעזרת מיקרו-קראטום בעל להב כירורגית מאשר בפמטו סקונדה. חיתוך קרום הקרנית במיקרו-קראטום נעשה בפחות זמן מאשר בפמטו, אלמנט שתורם לנוחיות המטופל. כאשר ההליך מבוצע ע״י מנתח עיניים מיומן, הסיבוכים ביצירת קרום הקרנית בעזרת מיקרו-קראטום הם נדירים ביותר ומכאן שנטיית המומחים למיקרו קראטום יכולה להיות מובנת.
חשוב גם להדגיש כי מנתחי עיניים מצביעים על סיבוכים מסוימים שעלולים להיווצר מיצירת קרום הקרנית ע״י פמטו-סקונדה לייזר כמו דלקות ורגישות לאור חזק כתופעות שלאחר ניתוח.
סיבה נוספת להעדפת המיקרו קראטום היא מחירו הנמוך משמעותית ממכשיר הלייזר-פמטו-סקונדה. מנתחים המשתמשים במיקרו-קראטום משקפים את החיסכון בקניית המכשיר במחיר אותו הם גובים עבור השימוש בלאסיק הסטנדרטי, שביחס לאול לייזר לאסיק הוא נמוך משמעותית.
מטופלים בוחרים באול לייזר לאסיק
רוב רובו של קהל המועמדים לניתוח הסרת משקפיים בלייזר בוחר שלא לעבור את הניתוח בלאסיק או בשיטות דומות בשל החשש מלהבי המכשיר. הסרת משקפיים באול לייזר לאסיק, מקלה על החרדה בניתוחי תשבורת מכיוון שאין שימוש במכשירים חדים.
על פי מחקר שבוצע לאחרונה, 81% מהמועמדים לניתוח להסרת משקפיים בלאסיק יעדיפו את שיטת אול לייזר LASIK מאשר את הלאסיק הקונבנציונאלי שבו חותכים את שכבת קרום הקרנית (חלון) עם להב כירורגית המכונה מיקרו קראטום.
מדוע משתמשים במושג ״אול לייזר לאסיק״?
INTRALASE היא החברה שפיתחה את הפמטו סקונדה לייזר הראשון (FS) להסרת משקפיים בלייזר לאסיק שמבוצעת בכל העולם כאשר תו תקן ניתן למכשיר עוד בשנת 2001 והותר למסחר כשנה לאחר מכן. עד שנת 2004, INTERLASE הייתה היצרנית היחידה בעלת תו תקן של הפמטו-סקונדה והיחידה בשימוש בלאסיק.
מסיבה זו, לשיטת אול לייזר לאסיק קוראים לעיתים “INTRALASE LASIK” או “INTRALASIK”. בשנים האחרונות, מיוצרים מכשירים של פמטו-סקונדה לייזר ע״י כמה וכמה חברות. לכן, כאשר משתמשים במושג “אול לייזר לאסיק” מתכוונים למכשיר ללא להב בניתוח להסרת משקפיים לאסיק, למרות שהפמטו-סקונדה נועד ליצירת קרום הקרנית.
אפשרויות נוספות של פמטו-סקונדה לייזר
פמטק לייזר - פמטו-סקונדה (תוצרת גרמנית) קיבל תו תקן בשנת 2004, נמכר בכל בעולם, בשנת 2008 כבר בוצעו כ- 5,000 ניתוחים בעולם בעזרת ה Femtec לייזר. מרכיב חשוב במכשיר ה- Femtec לייזר הוא הרכב קונוס (החלק של מכלול הלייזר שאוחז את העין), הוא מקומר כדי להתאים למבנה הטבעי של הקרנית.
המכשיר מסייע להפחית את עיוות קרום הקרנית והוא מפחית את הלחץ על העין כך שיש פחות לחץ בין-עיני (IOP) במשך התהליך. ביכולתו גם לשמש כעוזר בניתוח של שבירת הקרניים כאשר הוא משנה את הקרנית וזאת מבלי לחתוך את שכבת הקרום.
Femto LDV - ה- Fetmo LDV פטמו-סקונדה לייזר (תוצרת שוויצריה) מכונה גם דה וינצ’י פמטו סקונדה לייזר, קיבל תו תקן במרץ 2006. המכשיר שונה ממכשירים אחרים בכך שמותקן בו מכשיר נוסף שנותן פולסים אולטרה קצרים בעלי עוצמה נמוכה עם קצב מחזוריות גבוה (מעל 1 מגה הרץ).
השיטה הייחודית של ה- Femto LDV היא שיגור קרניים בעלות עוצמה נמוכה המאפשרת הרמה קלה של שכבת קרום הקרנית וזאת ללא נגיעות מיותרות בקרנית, כמו כן היא לא יוצרת דלקות ולא גורמת לשכבות של בועה כהה (OBL) שנגרמת ע״י גזים המוזרקים בעומק המשתית במהלך הטיפול ב- FS לייזר, תופעה הקיימת במכשירי FS אחרים שעשויה להוביל לבעיות בשכבת קרום הקרנית ובעיות ראייה אחרות שלאחר ניתוח. בשנת 2008 בוצעו כ- 2,000 ניתוחים של Femto LDV ברחבי העולם.
VISUMAX - ה- VISUMAX (תוצרת ארה”ב) קיבל תו תקן בשנת 2007. בדומה ל- Femtec לייזר, ל- VISUNAX הרכב קוני למניעת עיוות הקרנית, להורדת לחץ על הקרנית ומניעת IOP בזמן יצירת קרום הקרנית.
למרות שהמכשיר נכנס לשוק רק בשנים האחרונות ושווק בעיקר בארה”ב, מדווחים כבר תוצאות מצוינות שהושגו עם המערכת כשהיא משולבת עם MEL 80 לייזר אקסימר באול לייזר לאסיק.